RTV Discus – Redeneren vanuit de mens

Joop Schouten doet dit al een tijdje. Eerst naast zijn baan van meer dan full-time  en nu gewoon omdat hij het nog steeds belangrijk vindt. 70 is hij nu en hij noemt de plekken op vanuit waar RTV Discus de afgelopen 20 jaar  heeft gewerkt; Delft, verschillende andere plekken in Den Haag, als laatste Erasmusplein en nu hier, diep in Zuidwest: de Dreef in Vrederust. RTV Discus is een producent  van radio- en televisieprogramma’s  en maakt naast live uitzendingen vanuit de studio ook het Escamp journaal.

“Alle voorzieningen zijn weg hier, hier is niets meer in de buurt”. RTV Discus zit in wat eruit ziet als een buurthuis in een verder kalm uitziende woonwijk. “Je moet eens weten wat voor ellende hier is achter de voordeur”.

Joop komt overal in de stad en kent iedereen. Maar hij heeft een zwak voor Vrederust, waar de sociale problematiek groot is. Veel verschillende nationaliteiten, deels illegaal, armoede, schulden, vrouwen die het huis niet uitkomen, noem het maar en het is hier. Er is behoefte aan een buurthuis maar daar die zijn allemaal gesloten. Zijn gebouw is van Staedion en volgend jaar begint het gevecht om de euro’s weer; .Jaarlijks heeft hij zo’n 25.000 nodig om al zijn activiteiten uit te voeren.

Alles gebeurt hier met vrijwillige inzet, ook die van Joop, al voor meer dan 20 jaar. Hij leidt mensen op, begeleidt stages. Hij heeft geprobeerd twee STIP banen te bemachtigen maar op het laatst bleek dat RTV Discus als  als werkgever te moeten fungeren met alle risico’s die daar bij horen en dat kan niet als vrijwilligersorganisatie die jaarlijks afhankelijk is van subsidies en giften. Er is samenwerking met Stichting Yasmin, met de Voedselbank, en hij nodigt iedereen uit die in zijn gebouw iets voor de buurt wil doen. Community werk is nodig, door samen eten, samen feesten komen mensen uit hun huizen.

Hij kent zoveel mensen die initiatief willen nemen maar die ontmoedigd worden door alle regels, formulieren, en beleidskaders waar ze tegenaan lopen. “Als er geen bewoners initiatieven zijn heeft de Gemeente dat aan zichzelf te danken” zegt hij. “Alle budgetten zitten muurvast, en beleidskaders zijn leidend voor wat er moet gebeuren in een wijk. Er wordt niet vanuit de mens geredeneerd”. RTV Discus is bijvoorbeeld categorie media, dus die krijgt geen budget om sociale projecten te doen in de buurt. En dat terwijl zij de ogen en oren zijn van wat er gebeurt.

Het zou mooi zijn als er een unit komt die vrijwilligers ondersteunt met alle administratieve rompslomp en die de verbinding legt tussen wat er moet en wat er gebeurt, zegt Joop. Dat zou PEP kunnen doen, maar vooralsnog doen zij dat niet.

We spreken af dat we contact blijven houden en dat we aan de zorg initiatieven die we tegenkomen zullen zeggen dat RTV Discus een samenwerkings partij is als je iets in Vrederust wilt. Ook kunnen zij natuurlijk een podium bieden voor wie wat wil vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *