Wijzelf Den Haag – zelf kiezen wie je billen wast

Christien en ik praten met Jenny du Pon, bestuurslid van het net opgerichte Wijzelf Den Haag. Wijzelf is een platform waarop vraag en aanbod van zorg elkaar vindt. Het is opgericht om zorgvragers meer invloed te geven op wie de zorg bij hen komt verlenen, en om het heft in eigen hand te houden om afspraken te maken over hoe lang, wanneer, wie en onder welke voorwaarden iemand bij hen thuis komt.

Jenny is geboren en getogen Hagenees. Na 40 jaar Amsterdam nu weer sinds een paar jaar terug op het oude nest. Jenny is 15 jaar als ambtenaar werkzaam geweest bij verschillende gemeentes als afdelingshoofd Welzijn en Zorg.
Nu Jenny niet meer professioneel werkt wil zij haar kennis en ervaring graag inzetten voor de publieke zaak. Zo is Jenny lid van de rekenkamercommissie in Maassluis en is zij voorzitter geworden van Wijzelf Den Haag.

“Ik vind Wijzelf een heel goed initiatief. Ik heb in mijn leven verschillende keren behoefte gehad aan zorg, maar kon dat nooit op mijn eigen tijd en op mijn eigen voorwaarden ontvangen. Ik heb dat gelukkig kunnen oplossen met familie en vrienden, maar lang niet iedereen heeft een netwerk zoals ik had. Ik vind het belangrijk dat je zelf kunt bepalen van wie je hulp, zorg of ondersteuning ontvangt en dat je ook zelf kunt beslissen hoe laat je wil opstaan of wil gaan slapen. Wijzelf geeft de vragende partij de maximale regie. Daar wil ik me graag voor inzetten”.

Wijzelf is er voor praktische hulp en zorg in en om huis. Huishoudelijke hulp, een klusje in huis of tuin, burenhulp of persoonlijke verzorging. Aanbieders zijn mensen uit jouw buurt. Op Wijzelf worden betaalde én vrijwillige diensten aangeboden. De zorgvragers zijn lid van de coöperatie, de zorg aanbieders betalen eenmalig een bedrag van EUR 35,- om te mogen adverteren, en 0,9% per transactie aan de sociaal ondernemers die de Wijzelf formule hebben opgezet en ontwikkeld. De zorg aanbieders worden gescreend door het bestuur. Ook werkt de site met reviews; hoe beter je review hoe groter de kans dat een volgende zorgvrager je weer inhuurt.

In november 2016 is Wijzelf Zorgcoöperatie Den Haag opgericht bij JHD notarissen. De bestuursleden zijn inwoners van Den Haag en ze doen dit werk op vrijwillige basis. Ze vinden het belangrijk om hulp en zorg in en om huis bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden.

Wijzelf is net begonnen in Den Haag en heeft zowel aan de vraag- als aanbod kant ruimte om nieuwe leden te verwelkomen. Wij spreken af om binnenkort een filmpje te maken van Jenny om Wijzelf meer onder de aandacht te brengen.

Lees meer over Wijzelf Den Haag

Het filmpje van Wijzelf – hoe het werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *